Praznični fudbal Premijer Lige

Stevan Bozic

Stevan Bozic

Premijer liga je jedino veliko fudbalsko takmičenje u kojem igrači ne uživaju u pauzi tokom ovog prazničnog perioda. Prvenstvene utakmice zakazuju se oko Božića i Nove godine.

Dok se neke lige, poput Bundeslige, prekidaju tokom zime, u Engleskoj je praznični period prepun utakmica – nikad više nego na "Dan darivanja" (Boxing Day), 26. decembra (iako je taj dan bio ozbiljno pogođen trenutnom pandemijom).

Fudbal na Božić je nekada bio glavna tema sezone, sa uzbudljivim prazničnim utakmicama koje su držale gledaoce kraj malih ekrana.

  1. 1

    Zavrti točak sreće i osvoji bonus do 1000% i maksimalnih 100,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  2. 2

    Besplatan tiket 1,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  3. 3

    Bonus dobrodošlice do 35,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  4. 4

    Uzmi 1,500 RSD Free beta

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  5. 5

    BONUS 100% do 25€

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

    *Dostupno samo novim kupcima. Uplatite kvalificirani depozit od najmanje 50 € i zatražite svoju ponudu u roku od 30 dana od registracije da biste se kvalifikovali za klađenje od 100% do 50 €. Kada se to zatraži, krediti za klađenje polažu se na vaš račun i neće se podizati.

Pobednici i gubitnici prazničnog fudbala Premijer lige

premier-league-festive-football

U neku ruku, Božić označava polovinu sezone u kojoj klubovi sravnjuju račune, razmišljaju i pripremaju se za nalet mečeva. Tri ligaška meča za nešto više od nedelju dana mogla bi da promene na tabeli za neke timove, dok nedavna istorija Premijer lige pruža Vili nadu na dnu tabele u borbi da izbegne dalji pad.

Siti je postigao gol u gostima u Premijer ligi po prvi put od kada je Kevin De Brujne poentirao protiv Totenhema 26. septembra, što znači da su njihova poslednja dva gola u gostima oba postignuta u severnom Londonu.

Međutim, ekipa Manuela Pelegrinija je na svojih pet ligaških utakmica prošla bez pobede, nakon što je sezonu počela trijumfima u Vest Bromu, Evertonu i Kristal Palasu. Dakle, Sitijev rekord u gostima sada glasi - odigrano: 8 pobeda: 3, poraza: 3, nerešeno: 2,  samo osam postignutih golova.

Teo Volkot je dao prvi gol u Emiratima i postigao 13 golova u poslednjih 17 utakmica u Premijer ligi za Arsenal, a Olivije Žiru je sada postigao 13 golova u prethodnih 16 utakmica, uključujući šest u poslednja četiri nastupa. Francuz je takođe postigao gol u tri uzastopne utakmice protiv Sitija, sve pobede, uključujući FA Komjuniti Šild u avgustu 201.

U međuvremenu, Mesut Ozil je asistirao u oba gola Arsenala protiv Sitija, postigavši 15 golova u sezoni. Ovim je Nemac na putu da obori rekord Premijer lige od 20 koji je drži bivši napadač Tobdžija Tijeri Anri.

Hesus Navas je imao odličnu priliku da vrati gol za Siti u ponedeljak, ali je umesto toga odlučio da doda saigraču kada je prošao na gol. I to nije toliko iznenađujuće s obzirom da krilni fudbaler nije postigao gol u poslednje 64 utakmice u svim takmičenjima, uključujući 61 u Premijer ligi.

Jaja Ture je postigao gol po drugi put u 10 nastupa protiv Arsenala, 12 godina nakon probe u klubu u prijateljskoj utakmici protiv Barneta. Međutim, stariji brat Kolo je na kraju igrao za Gunnerse, a ne Jaja.

I konačno, šef Arsenala Arsen Venger je sada izgubio samo jedan od 10 menadžerskih susreta sa Pelegrinijem nakon pobede u ponedeljak, a Čileanac je dva puta eliminisan iz Lige šampiona od Arsenala dok je bio na čelu Viljareala.

Izuzetan uspon Lestera sa ivice ispadanja do kandidata za titulu bio je izuzetna priča 2015. Pobeda u Evertonu je obezbedila da ekipa Klaudija Ranijerija postane prvi tim Premijer lige koji će biti na dnu jedne sezone na Božić, a na vrhu sledeće sezone - samo je Norič 1987/88. i 1988/89. postigao takav uspeh.

Ali koliko daleko Lisice mogu ići ove sezone? Pa, istorija Premijer lige sugeriše da ako ste najbolji na Božić, to ne znači da ćete biti šampioni. U dosadašnje 23 sezone, 10 od prvih 3 osvojilo je ligu, uključujući Mančester Junajted pet puta, Čelsi četiri puta i Blekburn Rovers jednom.

Mnogi nastavljaju da otpisuju šanse Lisica za titulu, ali statistika poslednjih sezona ukazuje da su oni u dobroj poziciji da završe sezonu na visokom nivou. Pet od poslednjih šest timova koji su bili na vrhuncu za Božić su postali šampioni, a izuzetak je bio Liverpul u sezoni 2013/14.

Ali pre nego što graver počne da urezuje Lesterovo ime na trofej, vredi napomenuti da su Norvič (1992/93), Njukasl (1995/96 i 2001/02) i Lids (1999/00) takođe bili na vrhu lige na Božić, ali nisu osvojili titulu.

Svi su, međutim, završili među prva četiri, a Aston Vila je jedina ekipa koja je ispala iz prva četiri jer je bila broj 1 na Božić - završili su na šestom mestu 1998/99. Dakle, u sezoni koja nastavlja da iznenađuje, ko može da kaže da stadion King Pauer neće biti domaćin Ligi šampiona sledeće sezone?

Kao upozorenje Lesteru, Arsenal je bio prvi na Božiću dva puta u istoriji Premijer lige (2002/03 i 2007/08), ali nije osvojio titulu. Međutim, Tobdžije su, kao i sada, takođe bile druge kao poslednja dva puta na Božić (2001/02 i 2003/04), kao i sada, a osvojile su Premijer ligu.

Najbolje kladionice za klađenje na fudbal:

  1. 1

    Zavrti točak sreće i osvoji bonus do 1000% i maksimalnih 100,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  2. 2

    Besplatan tiket 1,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  3. 3

    Bonus dobrodošlice do 35,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  4. 4

    Uzmi 1,500 RSD Free beta

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  5. 5

    BONUS 100% do 25€

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

    *Dostupno samo novim kupcima. Uplatite kvalificirani depozit od najmanje 50 € i zatražite svoju ponudu u roku od 30 dana od registracije da biste se kvalifikovali za klađenje od 100% do 50 €. Kada se to zatraži, krediti za klađenje polažu se na vaš račun i neće se podizati.

Koji trenutni igrač Premijer Lige je dao najviše golova na "Dan darivanja"?

Od igrača koji još uvek igraju u Premijer ligi, napadač Sanderlenda Džermejn Defo je na vrhu sa najviše golova na "Danu darivanja" sa šest golova.

Bivši frontmen Vest Hema, Totenhema i Portsmuta bio je produktivan tokom svoja dva igranja na Vajt Hart Lejnu, postigavši golove protiv Birmingema (2005), Aston Vile (dva 2006. i jedan 2012.) i Fulama (2007.).

Geret Beri iz Evertona i kapiten Mančester Junajteda Vejn Runi su jedini drugi aktuelni fudbaleri Premijer lige koji su se našli među 20 najboljih strelaca na "Danu darivanja", obojica sa po četiri gola. Beri tek treba da pronađe mrežu za Everton sa svojim udarcima protiv Sparsa (2006), Čelsija (2007), Arsenala (2008) i Njukasla (2010) koji dolaze tokom perioda u prethodnim klubovima Aston Vila i Mančester Siti. Sva četiri Runijeva gola protiv Sanderlenda (2007), Hala (2013) i dva protiv Njukasla (2014), došla su za Junajted. Obojici, međutim, nedostaje bivši napadač Liverpula, Lidsa i Mančester Sitija Robija Faulera, koji je na vrhu liste sa devet golova na "Dan darivanja".

Runi i Beri bi morali da udvostruče svoj zbir u predstojećoj rundi mečeva da bi se izjednačili sa sledećim na listi, a Robi Kin i Alan Širer su postigli po osam golova. Tijeri Anri ima sedam, Dimitar Berbatov se pridružuje Defou na šest, dok Endi Kol, Stiven Džerard i Frenk Lampard imaju pet, sa deset ostalih na četiri.

Može li Mančester Junajted produžiti svoj impresivi niz na "Dan darivanja"?

Junajted je neprikosnoveni kralj "Dana darivanja", pobedili su 18, remizirali dva i izgubili samo jednu utakmicu - 3-1 poraz od Midlzbroa 2002. - od njihove 21 utakmice, uzimajući u proseku 2,67 poena po utakmici.

Crveni đavoli, koji su bez pobede u poslednje četiri prvenstvene utakmice, pokušaće da iskoriste formu za Boking Dai i otputuju u Potteries tražeći ponavljanje svog trijumfa iz 2008. godine, gde je kasni udarac Karlosa Teveza izborio pobedu za stranu ser Aleksa Fergusona.

Od klubova Premijer lige koji su odigrali više od pet mečeva za Boks dan, Norič je jedini tim bez pobede, izgubivši četiri od pet utakmica.

Vest Brom, Lester, Derbi i Čarlton pobedili su u samo jednoj od svojih utakmica za Dan boksa, i uprkos odigranim 20 mečeva, Aston Vila je pobedila samo u tri.

Timovi Premijer lige sa najboljim i najgorim rekordima tokom božićnog perioda

Kada se računaju timovi koji su odigrali najmanje 10 utakmica tokom perioda, Mančester Junajted ne iznenađuje najbolji procenat pobeda od 62,65% - samo 0,83% porast ukupnog procenta pobeda - a slede Liverpul, Čelsi, Arsenal i Totenhem.

Međutim, od ovih vrhunskih timova, Tobdžije, Siti i Čelsi zapravo imaju lošije rezultate tokom Božića nego uopšte, uprkos svojim ogromnim resursima i ogromnim timovima koji su na raspolaganju da olakšaju odmor tokom niza mečeva.

Arsenal je jedan od najuspešnijih timova u istoriji Premijer lige sa ukupnom stopom pobeda od 54,22%, ali ta stopa opada za 4,5% na 49,69% tokom perioda, dok njihov učinak golova opada za 0,12 po utakmici.

Od svih timova uključenih u konačne podatke, navijači Birmingema najviše slave tokom praznika zahvaljujući svom timu koji je svoju uobičajenu stopu pobeda od 27,44% povećao za ogromnih 12,56% na 40%, dok su Vimbldon i Šefild Venzdej takođe uživali čarolije u Premijer ligi.

Od svih sadašnjih vrhunskih timova, Vukovi su najnaprednija ekipa, tako da bi mogli biti oni na koje treba paziti 2021. godine, dok bi Noriču mogla dati nadu da će izbeći ispadanje ako se njihovi praznični rezultati povećaju kao što su to činili u prošlosti. Njihova pobednička stopa raste u proseku za 5,12%.

Fulam i Ipsvič su odigrali jednu od utakmica sa najboljim rezultatom u istoriji engleske fudbalske lige za "Dan darivanja" 1963. Kotedžers su tog dana dali 10 golova više od Ipsviča. Fulam je vodio sa 5-1 na poluvremenu, a četiri gola Grejema Legata i het-trik Bobija Haufilda zaokružili su veliku pobedu Kotedžersa.

Ogromna pobeda je zaokružila spisak utakmica za "Dan darivanja", 66 golova je postignuto u 10 utakmica zakazanih za dan. Ovo i dalje ostaje rekord u engleskom fudbalu.