Saveti za All Weather trke

All weather prvenstvo je relativno nov događaj koji je pokrenut od 2013. godine. Na mnogo načina ovaj događaj još uvek pokušava da se uspostavi i mnogi ga smatraju novitetom u trkama. All Weather trke postaju sve popularnije zbog uzbudljivog takmičenja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu All Weather trke se odnose na događaj koji se odvija na trkalištu bez travnjaka. U kratkom vremenskom periodu ovo je uključivalo i Flat i National Hunt trke, ali je ovo drugo zaustavljeno zbog visoke stope povreda konja. Zbog sve ekstremnijih vremenskih prilika i napretka u tehnologiji površine, o povratku na All weather trke sa skokovima raspravljalo se od strane nadležnih, ali ništa nije bilo od toga i ta tema se trenutno ne razmatra ozbiljnije.

Ukratko, All weather konjske trke održavaju se u Njukaslu, Kemptonu, Vulverhemptonu, Lingfildu, Sautvelu i Čelmsfordu. Održavaju se tokom cele godine i odnose se samo na trke na ravnom terenu, sa takmičenjima koja se održavaju na više različitih veštačkih površina.

  1. 1

    Zavrti točak sreće i osvoji bonus do 1000% i maksimalnih 100,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  2. 2

    Besplatan tiket 1,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  3. 3

    Bonus dobrodošlice do 35,000 RSD

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  4. 4

    Uzmi 1,500 RSD Free beta

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

  5. 5

    BONUS 100% do 25€

    Primenjuju se 18+T&C, BeGambleAvare.org

    *Dostupno samo novim kupcima. Uplatite kvalificirani depozit od najmanje 50 € i zatražite svoju ponudu u roku od 30 dana od registracije da biste se kvalifikovali za klađenje od 100% do 50 €. Kada se to zatraži, krediti za klađenje polažu se na vaš račun i neće se podizati.

Različite staze

Kada je vreme loše, trke će možda morati da napuste travnjak. Na sreću, u Velikoj Britaniji i Irskoj postoji veliki broj All weather trkačkih staza.

All weather staze za konjske trke nisu napravljene od tradicionalnog travnjaka. Ovo je zamenjeno sintetičkom površinom, koju nazivamo politrakom. Tokom zimskih meseci travnjak može da se pretvori u močvaru. Ili, ako je došlo do oštrog pada temperature, tlo može biti smrznuto i previše opasno za trku.

Naravno, kada se elementi zaista naglo okrenu na gore, čak ni površine za sve vremenske prilike možda neće izdržati. Ali mnogo je manje verovatno da će politrak postati žrtva vremenskih prilika.

Različite staze

Dakle, koje su osnovne razlike između All weather trka i trka na travi? All weather staze koriste se tokom cele godine, a na njima se ne održavaju trke sa skokovima. Čak i tokom zime, kada je National Hunt sezona uveliko u toku, na All weather stazama održavaće se samo trke na ravnom terenu.

Trke su kratke i uvek se koriste tezge. Brza pauza je obično od vitalnog značaja, ako konj želi da pobedi. Položaj staze je takođe veoma važan. Ako je konj primoran da trči široko, onda će putovati znatno dalje od onih na šini. Za razliku od travnjaka džokeji neće morati da traže najbolji teren. Podloga će biti ista po celoj stazi jer je sintetička.

Većina trka se vodi pristojnim tempom. Međutim, postoje prilike kada se najbrži konj ne pritiska. Ovo dovodi do sporije trke i najverovatnije će pobediti konji koji su u stanju da najbolje ubrzaju u poslednjem skretanju.

Konji za staze

Razumevanje karakteristika konja na terenu je i dalje fundamentalno kada se procenjuje pristrasnost žreba, a takođe može objasniti zašto određeni konji imaju dobre rezultate na određenoj stazi.

Ako konj voli da vodi trku, odgovaraće mu da bude izvučen za dobru početnu poziciju, dok spoljašnja početna pozicija može uticati na njega kasnije u trci, jer bi koristio više energije i na kraju trčao više pokušavajući da zauzme početnu poziciju.

Identifikovanje konja koji se dobro ponašaju uprkos nepovoljnom žrebu definitivno vredi razmotriti prilikom procene forme pre trke.

Važne napomene

Staza

Fibresand su samo čestice peska i polipropilenskih vlakana, dajući mnogo dublju i sporiju površinu od ostalih. Politrack je mešavina peska od silicijum dioksida, recikliranih sintetičkih vlakana (tepih i spandeks) i reciklirane gume/pvc-a. Cela smeša je zatim premazana voskom.

Tapeta je pesak, vlakna, guma i vosak koji čine gornjih 4-7 inča trkačke površine, postavljenih na porozni asfalt ili geotekstilnu membranu. Različite površine uslovljavaju različitu trku i promene u različitim vremenskim uslovima. Politrack i tapeta su slični po tome što daju dobru i brzu podlogu većinu vremena, dok je Fibresand mnogo dublji i odgovara konjima koji preferiraju mekše kretanje.

Početna pozicija

Neke od staza imaju malu prednost u zavisnosti od udaljenosti trke jer se štandovi često postavljaju na krivini ili blizu krivine. Ovo može biti otežavajuća okolnost ukoliko je početna pozicija niska, što bi se najčešće smatralo prednošću.

U Vulverhemptonu, na primer, konji izvučeni visoko u trkama sa preko 7 furlonga su u nepovoljnom položaju jer se prvi levi zavoj dešava ubrzo nakon starta i kao u Česteru, ako ste visoko izvučeni, morate ili da se spustite iza trkača, ili da koristite mnogo energije da brzo stignete na front.

U Sautvelu, oni koji su izvučeni nisko imaju loš rezultat, a srednji i visoko izvučeni dobar. To je verovatno zato što oni koji su izvučeni više znaju da moraju da budu u korak sa tempom i da brzo počnu, a ovo ima dobar efekat na one koji su nisko počeli.

Biti izvučen visoko u Kemptonu je takođe nedostatak u odnosu na trkače nisko izvučene do srednje. Na dužim trkama i širokom stazom kakva je u Kemptonu, trkači imaju vremena da dođu u dobru poziciju iz lošeg žreba.

Dakle, vredi pogledati konfiguraciju staze i gde su štandovi u liniji sa prvom krivinom. Takođe bi trebalo da pogledate stil trčanja konja da vidite da li je to što su  prisiljeni da budu na kraju može biti prednost.

Slično tome, konj koji voli da vodi, može smatrati da je u redu da bude izvučen šire u Kemptonu, jer će verovatno ionako želeti da stigne napred, iako troši malo više energije iz višeg položaja.

Karakteristike staze

Ove staze mogu biti za sve vremenske prilike, ali to ne znači da vreme na njih ne utiče. U veoma toplim ili veoma hladnim danima, površina može biti pogođena i može početi da favorizuje prednje trkače ili konje za zadržavanje, u zavisnosti od uslova. Položaj okreta takođe može uticati na ishod.

Na primer, ako je prvo skretanje u trci ubrzo nakon starta, spoljni trkači će se boriti da preuzmu unutrašnju šinu pre nego što skretanje počne. S obzirom da je lakše preticati na pravoj liniji, ako je trčanje do prvog zavoja dugo, to daje spoljašnjim trkačima više šanse da dobiju bitku za unutrašnju šinu.

konj sa muškarcem

Poreklo konja

Rano je postalo jasno da uzgoj i vođenje računa o poreklu konja može biti isplativo. Mnogi konji čiji je predak uzgajan u SAD dali su veliki broj pobednika. Pošto je većina američkih trka na zemlji odabir američkih rasa je bio logičan izbor.

Danas su se stvari malo promenile, pa i britanski odgoj daje dobar deo pobednika. Pronalaženje konja neće garantovati profit, ali poznavanje onih koji odgajaju veliki broj pobednika UK all weather trka, svakako ne može da škodi.

Praćenje onih konja koji imaju stopu pobeda veću od 33% ne može garantovati profit, ali će vas brzo svrstati među one sa većim šansama za pobedu.

Klasa trke

All weather trke su trke po ravnoj površini. Ove trke se klasifikuju od Klase 1 do Klase 7 i one služe da daju osećaj kvaliteta među trkačima. Većina All weather trka ima tendenciju da bude klasa 4 ili niža, i nije neuobičajeno da neki konji istrče niz pobeda. Uvek obratite pažnju na klasu trke, iako će se nizovi pobeda trkača završiti kada napreduju u klasi i imaju veću težinu i kada se suočavaju sa boljim konjima.

Skorašnji pobednici

Pošto su all weather površine daleko konzistentnije, veća je verovatnoća da će konji koji dobro trče na ovakvoj stazi to ponoviti i sledeći put. Konj koji je pobedio na stazi za sve vremenske uslove i ponovo se vratio u trku u roku od nekoliko dana, ima mnogo veće šanse da ponovi tu pobedu, nego ako sledeći put trči na travnjaku. Međutim kada konj pobedi, verovatno će hendikeper podići njegov rejting kako bi vredeo više na sledećoj trci.

Ukoliko trener želi da ponovo izvede konja na trku, on to mora uraditi brzo, a pre nego što hendikeper bude imao priliku da proceni formu, konj će morati da iznese kaznu. Kada se ovo desi videćete (6ex) ili nešto slično u zavisnosti od toga gde gledate, što znači da konj nosi kaznu od 6lb, pre nego što ima vremena da bude procenjen.

Pošto će se ovo dogoditi samo kada je konj nedavno pobedio, to naglašava konja koji ima velike šanse da ponovo pobedi. Posebno na All weather trci.

Istraživanja sugerišu da konj ima još veće šanse da ponovo pobedi ako je poslednji put pobedio sa dve dužine ili više, što ima smisla. Međutim, rezultati se razlikuju u zavisnosti od toga koje All weather staze pratite.

Pošto nema dovoljno trka u Čelmsfordu i Njukaslu, postoje tri staze na kojima možete da zaradite, prateći ove dobre pobednike koji ponovo trče brzo i nose kaznu.

Southwell se može odbaciti jer statistika ne pokazuje stvarnu korist na ovoj stazi, verovatno zbog toga što ima Fibresand površinu i pobednici su možda došli do pobede na drugim, bržim All weather stazama.

Dakle, praćenje konja koji nose penale u Kemptonu, Lingfildu i Vulverhemptonu, koji su pobedili sa dve dužine ili više poslednjeg puta, statistički pokazuje dobar profit. U stvari, pokazuje povrat na ulaganje od nešto više od 11%, što znači da biste za svakih 100 evra koje ste uložili ostvarili profit od 11 evra. Nije apsolutno bogatstvo, ali se definitivno može zaraditi uz pametno odigrano klađenje.